VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.

Informace o společnosti

  • Typ subjektu: Výzkumné organizace (veřejné vysoké školy, veřejné výzkumné instituce)
  • IČ: 25271121
  • Právní forma: Společnost s ručením omezeným
  • Vlastnická struktura: česká
  • Rok založení: 1951

Sídlo společnosti

VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o.
Holovousy 129
50801 Holovousy
Česká republika

Ukázat na mapě

Kontaktní osoba

Ing. Jaroslav Vácha
jednatel společnosti
+420491848216
info@vsuo.cz
http://www.vsuo.cz

Popis aktivit subjektu dle CZ-NACE

  • Kód hlavní činnosti: 01.2
  • Popis hlavní činnosti: Pěstování trvalých plodin
  • Kód vedlejší činnosti: 01.3
  • Popis vedlejší činnosti: Množení rostlin

Obor činnosti

VŠÚO Holovousy s.r.o. je výzkumnou organizací s dlouhou historií výzkumné činnosti, během které se podílela na řešení řady výzkumných projektů jako koordinující příjemce, příjemce nebo další účastník. Během posledních 5-10 let cca 50 výzkumných projektů od různých poskytovatelů (NAZV, TAČR, MK, GAČR, MŠMT), včetně institucionální podpory na rozvoj výzkumné organizace z MZe. Byly řešeny 3 projekty Programu rozvoje venkova - podopatření I.1.1.2 Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií v zemědělství a 1 projekt Programu resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova, 2.2 Regionální inovační program. Organizace je rovněž zapojena v projektech v rámci sítě ERA-net - program EUPHRESCO; řešila projekt OP VaVPI - PO 2 – Ovocnářský výzkumný institut, reg.č. CZ.1.05/2.1.00/03.0116; projekt OP VaVPI - CZ.1.05/3.2.00/12.0236 (SLARA – oborová knihovna aplik. výzkumu, nyní členskou institucí projektu CzechELib); vzdělávací projekty z programu OPVK a v současné době řeší projekt národního programu udržitelnosti LO1608 navazující na projekt OP VaVPI - PO 2 – Ovocnářský výzkumný institut. VŠÚO Holovousy v rámci těchto projektů spolupracuje nebo spolupracoval s řadou dalších výzkumných institucí, univerzit a subjektů typu podnik. VŠÚO dále rozvíjí i zahraniční spolupráci formou testování novošlechtění ovoce po celém světě, následně pak prodej licencí na množení nových odrůd a řeší mezinárodní projekty (např. BIOFRUITNET – v programu Horizont 2020). Spolupráce zahrnuje řešení nejrůznějších problematik spojených s technologickými postupy produkce ovoce, postupy ochrany proti škodlivým činitelům, tvorbou zdravého rostlinného materiálu, problematikou minimalizace reziduí pesticidů v ovoci, modernizací postupů skladování, šlechtění a výběru odolných genotypů odrůd ovoce atd. Výsledky ze spolupráce zahrnují výstupy publikační (recenzované a ostatní typy publikací) i aplikované (nové odrůdy, ověřené technologie, certifikované metodiky, užitné vzory aj.).

produkce ovoce

Aktivity ve výzkumu, vývoji a inovacích

- uchování genofondů ovocných plodin, včetně sběru krajových a primitivních odrůd domácího původu a introdukce odrůd ze zahraničí - hodnocení významných hospodářských znaků u uchovávaných odrůd - šlechtitelský výzkum u jabloní, třešní, meruněk a slivoní - výzkum množení ovocných plodin - studium vlivu podnoží na naštěpované odrůdy - využití explantátových kultur a in vitro postupů při ozdravování ovocných plodin, jejich množení a uchovávání - vývoj účinných metod a efektivních postupů biologické a integrované ochrany ovocných dřevin proti škodlivým organismům - virologický výzkum u ovocných plodin - vývoj systémů intenzivních produkčních výsadeb - systémy řezu ovocných stromů a výzkum postupů ve vztahu k regulaci plodnosti - ošetřování půdy v sadech a ochrana proti plevelům - výživa stromů ve vztahu ke kvalitě ovoce a systémy závlah v intenzivních sadech - výzkum opomíjených ovocných druhů - výzkum technologií skladování - uchování superelitního a elitního množitelského materiálu v technických a prostorových izolátech - předávání výsledků vědy a výzkumu do praxe prostřednictvím seminářů, workshopů, konferencí a polních dnů - vzdělávání studentů formou studentských prací, podpory praktické výuky a vzdělávacích modulů se zaměřením na ovocnářství pro základní, střední a vysoké školy

produkce ovoce šlechtění ochrana ovocných plodin uchování genofondů množení ovocných dřevin agrotechnika skladování zpracování ovoce výzkum množení ozdravování plodin virologický výzkum vzdělávání ošetřování půdy precizní zemědělství závlaha

Partnerská spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích (VaVaI)

Nabízené služby

aktivity Laboratoře molekulární biologie (LMB), která se dlouhodobě zabývá testování zdravotního stavu ovocných plodin molekulárně-biologickými metodami (PCR) a metodou ELISA. Laboratoř je též rozhodnutím Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) pověřena výkonem odborné činnosti referenční laboratoře pro diagnostiku fytoplazem proliferace jabloně a viru šarky švestky.

testování zdravotního stavu ovocných plodin

Poptávané služby

Poptáváme spolupráci při řešení projektů NAZV, TAČR, GAČR a jiné; spolupráci při řešení inovačních projektů jednotlivých podniků v rámci operačních programů EU.

spolupráce na projektech

Nabídka/poptávka partnerské spolupráce

Služby ovocnářům smluvní výzkum

Odkazy na sociální sítě

Realizované projekty

  • Řešení aktuálních problémů pěstování třešní a višní s tržní kvalitou plodů se zaměřením na ekologicky šetrné postupy

    (2012-2016)

  • Introdukce nových odrůd třešní s vysokou kvalitou plodů na evropský trh

    (2015-2017)

  • Výběr rezistentních genotypů meruněk k PPV s tržní kvalitou plodů

    (2009-2013)

Přeskočit na hlavní navigaci