Vědci na Pecha Kucha Night měli úspěch!

Osm zástupců vědecké a inovační sféry se představilo minulou středu v BIO Centralu v Hradci Králové. Uskutečnila se zde první Pecha Kucha Night v režii Centra investic, rozvoje a inovací. Název byl jednoduchý a výstižný Science/věda.

Protože za večer zodpovídalo naše Oddělení inovací, bylo od začátku jasné, že se téma bude točit kolem vědy, výzkumu či inovací.

Podařilo se nám domluvit osobnosti z různých oborů, aby se pochlubily tím, na čem zrovna pracují, zavzpomínaly na svou cestu k vědě, či divákům v sále vysvětili zajímavosti ze svého oboru. Formát večera je vázán licenčními pravidly, která jasně určují, že každý řečník má pro sebe pouze 20 slidů a ke každému z nich může hovořit jenom 20 vteřin.

Sami jsme nevěděli, jak celý večer dopadne. Bylo to poprvé nejen pro nás, ale i pro všechny řečníky. Klobouk dolů před nimi. O biomedicíně mluvil docent Karel Volenec, který varoval před levnými náhražkami z Asie. Karel Mls z Univerzity Hradec Králové představil úspěchy své a svých studentů v oblasti robotizace, strojového učení. Za stejnou instituci mluvila i Alena Fučíková Myslivcová, která se věnuje odhalování mikroplastů všude kolem nás i v nás, bohužel. Věděli jste, že z textilního odpadu se dá stavět i vytvářet nábytek? My taky ne, dokud nám o tom neřekli více pánové Hendrichovský a Dvořák z Diakonie Broumov. Lukáš Vojtěch se zase může pochlubit tím, že výrobky jeho firmy drží pohromadě baterie ve vesmírných sondách. Zajímavý oblouk opsala kariéra Michala Krejčího, který jako vystudovaný veterinář spojil výrobu léků pro skot s činností sociálního podniku, který je vyrábí. Poslední dva vystupující zabrousili do zdravého životního stylu a inovací ve vzdělávání. Ředitel vzdělávacího centra Sféra v Pardubicích David Koppitz zavzpomínal na uplynulý rok, který by tak hektický, díky startu Sféry, že by unavil dva lidi a paní Zusková je jasným důkazem, že zdravý životní styl pro ni není prázdný pojem a dokáže o něm velmi poutavě povídat.

Pestrost témat a neuvěřitelné nasazení všech vystupujících strhlo i všechny diváky v sále, kteří každé vystoupení odměnili zaslouženým potleskem!

Na to, že to bylo poprvé, byli spokojení diváci i vystupující a tím pádem i my jako pořadatelé. Už začínáme uvažovat o dalším zajímavém večeru, takže nemusíte litovat, že jste tento nestihli. Sledujte naše sítě, aby Vám neunikly informace o tom dalším. 

 

Přeskočit na hlavní navigaci