Režim Ukrajina

Na český trh práce, kde chybí téměř 140 tisíc lidí zejména v technických profesích, se nyní dostanou i firmami poptávané nízko a středně kvalifikovaní ukrajinští pracovníci.

Průmyslovým firmám již dlouhodobě chybí zaměstnanci technických profesí, jako jsou svářeči, obráběči kovů, zámečníci, seřizovači, elektrikáři, kovodělníci, operátoři CNC strojů. Poptávka je i po slévačích, soustružnících, nástrojařích, opravářích strojů a dalších oborech. 

Režim zvláštního zacházení pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny by měl tento deficit částečně řešit. Zároveň by měl zajistit dosažení časových úspor při přijímání a vyřizování žádostí o zaměstnanecké karty pro ukrajinské občany, kteří budou na území ČR vykonávat kvalifikovanou práci. Režim je součástí Koncepce navýšení kapacity Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra, kterou vláda schválila dne 27. 7. 2016.

Kdo může být do Režimu zařazen?

O zařazení do Režimu může požádat zaměstnavatel, který podniká na území ČR minimálně dva roky a je daňovým rezidentem v ČR dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, je v ČR registrován jako plátce zdravotního a sociálního pojištění, má vůči státu vyrovnané všechny závazky a splňuje další stanovené podmínky. Kvóta Režimu Ukrajina je pět tisíc uchazečů ročně.

Na jak dlouho je zařazení do Režimu Ukrajina vydáváno?

Zaměstnavatel je do Režimu Ukrajina zařazen po dobu 1 roku. Po té zasílá novou žádost.

V čem zařazení do Režimu Ukrajina zrychluje vydání zaměstnanecké karty?

Předem vyhlédnutý uchazeč zařazený do Režimu Ukrajina se nemusí individuálně objednávat k návštěvě konzulárního oddělení a čekat, až na něj dojde řada, ale je napřímo kontaktován konzulárním oddělením a vyzván k návštěvě v konkrétním čase. Na rychlost dalšího, již standardního postupu bude mít potom vliv, stejně jako doposud, mimo jiné úplnost a pečlivost všech náležitostí žádosti samotného uchazeče o udělení víza. Má-li vše uchazeč v pořádku, je kompetentními orgány o vydání víza rozhodnuto do 60 dní od podání na jeho žádosti konzulárnímu oddělení.

Může se zaměstnavatel přihlásit do Režimu Ukrajina v případě, že nemá vyhlédnuté konkrétní uchazeče o zaměstnání na Ukrajině?

Nikoliv, tento projekt slouží pouze pro urychlení procesu vydání zaměstnanecké karty v případě, že již zaměstnavatel má „své“ konkrétní uchazeče vybrané.

Garanty režimu jsou Svaz průmyslu a dopravy České republiky, Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky, Hospodářská komora České republiky, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky a Agentura CzechInvest

Přeskočit na hlavní navigaci