Textilní průmysl v Královéhradeckém kraji: Hrozby a Výzvy

Dne 7. září se v zasedacím sále Karla Poláčka na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje konalo významné setkání, které přineslo cenné poznatky a podněty pro další rozvoj textilního průmyslu v našem kraji.

Akce, která nesla název "Hrozby a Výzvy textilního průmyslu a jak na ně reagovat," se zúčastnilo téměř čtyřicet zástupců firem, škol, univerzit, vzdělávacích a podpůrných institucí a státní správy.

V prvním bloku se diskutovalo o budoucnosti textilního průmyslu v Královéhradeckém kraji a množství textilního odpadu, s kterým bude nutné v budoucnu nějak nakládat. Pokračovaly prezentace věnované pohledu na textilní průmysl v rámci EU a strategickým směrům VaVaI (Výzkum a Vývoj pro Inovace) v tomto odvětví průmyslu.

Celý druhý blok prezentací byl věnován vzdělávání na všech úrovních školství zaměřené na textilní a oděvářský průmysl. Zástupci zejména středního školství poukazovali na fakt, že odborné střední školství bylo téměř zrušeno a prim hraje pouze všeobecné střední vzdělání. Jak se shodli všichni přítomní, tento nastavený trend bude nutné do budoucna změnit nebo se bude toto odvětví průmyslu potýkat s nemalými problémy kvalifikované pracovní síly.

V závěru představilo Oddělení inovací CIRI možnosti čerpání připravených S4 voucherůDekarbo voucherů, které budou vyhlašované na začátku příštího roku a jsou určeny pro MSP.

Po prezentacích následovala živá diskuse, během které účastníci aktivně sdíleli své názory, zkušenosti a nápady ohledně textilního a oděvního průmyslu. Všichni zúčastnění se shodli na tom, že takováto setkání je nutné dělat a sdílet své zkušenosti, názory, komentáře i v budoucnu.

__________________________________________________________________________________________________________________

S4 vouchery nabízí malým a středním podnikům s vlastním výrobkem či službou podporu a pomoc při získání certifikátu od nezávislé akreditované třetí strany v oblasti udržitelnosti, ochrany životního prostředí, zdraví a bezpečnosti. Dekarbonizační vouchery jsou určeny pro podniky, které chtějí snížit svoji uhlíkovou stopu. Tyto vouchery umožňují firmám nakoupit externí služby, jako je vypracování analýzy společnosti a doporučení v oblasti udržitelnosti, ochrany životního prostředí, zdraví a bezpečnosti od odborníků na tuto problematiku.

Fotogalerie

Přeskočit na hlavní navigaci