Kreativní design v průmyslu

Regionální akce 4. ročníku Týdne inovací v Hradci Králové s podtitulem „Umění skloubit praktické a estetické“

V rámci Týdne inovací 2019 se uskutečnil v královéhradeckém technologickém centru společný seminář agentury CzechInvest, Centra investic, rozvoje a inovací a Technologického centra Hradec Králové.  

Posluchače i přednášející hosty zajímal, jak už název napovídá, hlavně design. Při výrobě bývá u mnoha firem opomíjen pohled na výrobek či služby, důraz je kladen především na funkčnost a výkon, ale je to právě přidaná hodnota designu, která může pomoci výrobek zatraktivnit, učinit z něj věc nejenom užitečnou, ale i krásnou a ve svých důsledcích na trhu mnohem konkurenceschopnější. Jedná se o marketingový nástroj, který v sobě spojuje užitečnost, praktičnost a estetiku.  

Na akci se sešli zástupci firem, kterým není lhostejný jejich rozvoj. Měli možnost si poslechnout a načerpat inspiraci nejenom ze zkušeností firem (Dyntar s.r.o., tradiční český výrobce saun oceňovaných i v zahraničí), ale i přímo od samotných designérů (Petr Novague, studio NOVAGUE, nejoceňovanější česká značka; Jaromír Chmelař, designer pro průmyslové stroje).  

V dnešní době je vše poměřováno hlavně z ekonomického hlediska a někomu by se mohlo zdát, že investovat do designu jsou vyhozené peníze. Této námitce ale dokázaly oponovat příspěvky agentury CzechTradeCentra investic, rozvoje a podnikání, ve kterých přenášející představili možnosti, jak financovat design a spolupráci s designery prostřednictvím různých grantových nástrojů.  

O možnostech pronájmu a využití tvůrčích prostor mluvili zástupci Technologického centra a centra podpory uměleckých aktivit Impuls. Jedná se o organizace, kde si zájemci mohou vyzkoušet svoje dovednosti v digitální laboratoři, kde je k dispozici 3D tiskárna a profesionální software k jejímu ovládání či nadupaný grafický tablet a mnoho dalšího. V Impulsu se mohou zájemci setkat s odborníky z tradičnějších oborů a pod jejich vedením tvořit ve videostudiu, fotografických dílnách a mnohých dalších.  

Podrobnosti najdete v uvedených prezentacích.

Fotogalerie

Soubory ke stažení

Přeskočit na hlavní navigaci