Konference: Digitalizace kulturního a přírodního dědictví

Konference pod hlavičkou EDIH Northeast zaměřená na digitalizaci kulturního a přírodního dědictví

Informace o konání

8. 4. 2024
09.00 - 14.20
Sál Zastupitelstva Královéhradeckého kraje
Pivovarské náměstí 1245
500 02, Hradec Králové

Ukázat na mapě

Kontaktní osoba

Mgr. Josef Lochman
+420 720 404 198
lochman@cirihk.cz
www.proinovace.cz/

Popis

Digitalizace kulturního a přírodního dědictví přináší nové nástroje a příležitosti všem paměťovým institucím v oblasti ochrany, prezentace či komercionalizace. Plánovaná konference se těmto konkrétním přínosům bude blíže věnovat a přiblíží Vám také samotný proces digitalizace včetně různých metod.

Jaké jsou aktuální možností a nástroje, které mohou muzea, knihovny, památkové ústavy a další aplikovat? Jaké jsou nové směry, kam se digitalizace v této oblasti vyvíjí? Odpovědi na tyto otázky a mnohé další se dozvíte v rámci nabitého programu. Své příspěvky k tématu uvedou zástupci významných společností a dalších aktérů, kteří se tématu věnují a se kterými můžete spolupracovat na digitalizaci sbírkových předmětů.

Akce se koná pod záštitou 1. náměstka Královéhradeckého kraje pana Pavla Bulíčka, zodpovědného za IT, inovace a investice.

Na akci je zajištěno občerstvení. Účast na akci je po registraci zdarma.

Registrační formulář naleznete ZDE.

Harmonogram

09:15 – 09:25  |  EDIH Northeast a podpora digitalizace paměťových institucí

Josef Lochman  |  Centrum investic, rozvoje a inovací

V roce 2023 se Královéhradecký kraj, společně s Libereckým, zapojil do celoevropské sítě EDIH. Během tříletého období mají společně vybudovat virtuální HUB, který zajistí přenos digitálního know-how zavádění nových technologií do institucí veřejné správy. Cílem příspěvku je představit činnost EDIH Northeast, a to včetně všech služeb. 

09:25 – 10:00 |   EDIH Northeast a poskytované technologie pro paměťové instituce od Univerzity Hradec Králové

Ing. Tereza Otčenášková, BA, Ph.D.  |  Univerzita Hradec Králové

Jednou z klíčových služeb projektu EDIH Northeast je Test-before-invest, díky které podporujeme zavádění digitálních technologií nejen ve smyslu tvorby digitalizátů, ale také prezentace sbírek či vedení instituce. Univerzita Hradec Králové ve svém příspěvku představí veškeré technologie, které v rámci služby nabízí svým klientům k otestování. Smyslem služby Test-before-invest je předejít riziku nevhodné investice.

10:00 – 10:30  | Činnost digitalizačního centra Muzea východních Čech v Hradci Králové

Mgr. Kateřina Čecháková | Muzeum východních Čech v Hradci Králové

V příspěvku bude představena koncepce digitalizačního centra Muzea východních Čech v Hradci Králové včetně jeho vybavení a poskytovaných služeb. Hlavním účelem centra je pomoci paměťovým institucím v procesu digitalizace sbírkových předmětů.

10:30 – 10:50  | Přestávka na občerstvení

10:50 – 11:20  | Problematika konzistence a jednotných struktur dat – transformace dat sbírkových předmětů ve sbírkotvorných příspěvkových organizací Zlínského kraje

Mgr. Ondřej Šinderbal | Krajský úřad Zlínského kraje

Díky zkušenostem ze Zlínského kraje se dozvíte, co to jsou konzistentní strukturovaná data o sbírkových předmětech, jak místní instituce řeší evidenci a ukládání předmětů a informací o nich a v neposlední řadě také, jak jsou sbírky prezentovány široké i odborné veřejnosti.

11:20 – 11:50 | Technické a metodické zajištění 2D a 3D digitalizace sbírkových předmětů

Jaroslav Kasl | DGline, s.r.o.

V posledních dvou letech, i s ohledem na dotační titul Národní plán obnovy, vnímáme velkou snahu kulturních institucí digitalizaci řešit. Na druhou stranu je ale poměrně složité se zorientovat v technických možnostech, vyzkoušet si jednotlivé skenery, práci s nimi a zkontrolovat kvalitu výstupů. V DGline se digitalizaci sbírkotvorných předmětů věnujeme komplexně. Zastupujeme přední výrobce skenerů včetně zajištění servisní péče. Věnujeme se přípravě metodiky pro samotné skenování. Digitalizaci poskytujeme i formou služby přímo v prostorách zákazníků. V rámci příspěvku také představíme speciální knižní skenery Zeutshell, bezkontaktní skenery na digitalizaci obrazů, maleb a dalších plochých předmětů společnosti ImageAccess, flatbedové skenery a také PhotorobotART určený k fotogrametrické digitalizaci 3D předmětů.

11:50 – 12:20 | Praktické využití AI v digitalizaci kulturního dědictví

Jan Valenta | EXON s.r.o.

Příspěvek ukáže jednak současné reálné příklady nasazení AI v digitalizačních projektech a vytěžování dat, ale i budoucí možnosti dalšího využití umělé inteligence v digitalizaci.

12:20 – 12:50 | Přestávka na občerstvení

12:50 – 13:20 | Ukládání dat pomocí cloudového úložiště a umělá inteligence

Přemysl Nikrmajer | Iron Mountain s.r.o.

Cloudové ukládání dat představuje moderní způsob uchování informací, kdy je možné ukládat nestrukturovaná data, jako jsou například digitalizovaná umělecká díla v podobě obrazů a audiovizuálních děl na jednom místě. Data uložena na vzdálených serverech jsou dostupná z jakéhokoliv místa s připojením k internetu. Tento přístup umožňuje snadné sdílení, propojení a zálohování důležitých dat.  S nástupem umělé inteligence (AI) se otevírají nové možnosti pro práci s uměleckými díly, jako je například pomoc při v analýze uměleckých děl. Integrace cloudového ukládání a AI může přinést větší flexibilitu a nástroje pro inovativní přístup k umění.

13:20 – 13:50 | Digitalizace zvukového obsahu jako součást záchrany kulturního dědictví v České republice a jeho zpřístupnění široké veřejnosti

Filip Šír, DiS. | Národní muzeum České republiky

Příspěvek se zaměří na představení aktivit Národního muzea v oblasti digitalizace zvukových dokumentů, a to jak v rámci interního zpracování sbírek různých oddělení NM, tak i záchrany fondů okolních paměťových institucí. V rámci příspěvku bude představena Zvuková laboratoř Národního muzea, která byla vybudována v posledních letech v prostorách Českého muzea hudby. V této souvislosti budou ukázány nejzajímavější postupy v rámci tzv. komplexního workflow, od fyzické ochrany historických zvukových nosičů, přes záchranu jejich obsahu i formy za pomoci moderních technologií až po dlouhodobou ochranu a zpřístupnění obsahu za pomoci elektronických informačních zdrojů.

13:50 – 14:20 | Využití rozšířené a virtuální reality při prezentaci sbírkových předmětů

David Mařák | Yord s.r.o.

Využití rozšířené a virtuální reality jako nový přístup k prezentaci sbírkových předmětů může zvýšit interaktivitu a zapojení návštěvníků do prezentace sbírek. Zapojení podobných moderních řešení může přilákat nové návštěvníky a poskytnout jim bohatší a zábavnější zážitek. Dozvíte se také konkrétní příklady aplikace rozšířené reality v českých paměťových institucích.

Soubory ke stažení

Přeskočit na hlavní navigaci


Doplňková navigace sekce: Události