Udržitelnost jako motor inovací

Závěrečná konference projektu Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje II

Ve středu 19. října proběhla na Krajském úřadě v sále Zastupitelstva Královéhradeckého kraje konference nazvaná Udržitelnost jako motor inovací. Téma udržitelnosti provázelo celou konferenci a nouze nebyla o zajímavá témata týkající se recyklace, třídění, uhlíkové neutrality, digitalizace nebo například i potenciálu využití konopí.

Konference věnovaná aktuálním tématům, která dnes a denně řeší mnozí s nás, byla zároveň závěrečnou konferencí projektu Smart akcelerátor Královéhradeckého kraje a u spořádalo ji Oddělení inovací z CIRI, které projekt realizuje.

Věřím, že se na konferenci dozvíte mnoho zajímavých informací, a i trochu doufám, že uslyšíme slova, která nám ukáží světlo na konci tunelu s ohledem na komplikovanou energetickou situaci, která se dotýká momentálně celé společnosti.“, uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic, inovací a informačních technologií.

Na konferenci nechyběla ani ředitelka Centra investic, rozvoje a inovací Vendula Hájková, která poděkovala svému týmu z Oddělení inovací za organizaci konference a předala slovo Daniele Antropiusové, RIS3 manažerce projektu Smart, která představila veškeré aktivity týkající se projektu Smart akcelerátor II a další plány navazujícího projektu.

Následovala část věnující se hlavním tématům konference. Jako první vystoupil Radek Špicar, uznávaný odborník na ekonomiku a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku, se svou prezentací na téma Dekarbonizace. Hned po něm následovala prezentace společnosti Envitrail s.r.o., která nabízí svým klientům z různých oblastí podnikání komplexní řešení pro zhodnocení a dosažení uhlíkové neutralitu​.

Jakým způsobem lze odpovědně pořádat kulturní, společenské a sportovní akce nám pověděl Jiří Hlinka, který má na starosti strategie Parku 360. Jedná se o multifunkční areál v Hradci Králové, který funguje na principech cirkulární ekonomiky, minimalizuje odpad, snižuje svou CO2 stopu a do roku 2030 chce být klimaticky neutrální a energeticky soběstačný. Do energetického řešení festivalu Rock for People, který se koná v Parku 360, je zapojena i společnost DEVINN s.r.o. Mladá vývojová firma, kterou na konferenci představil její projektový manažer Josef Lexa.

Ani téma digitalizace nezůstalo pozadu. S projektem eDIH na podporu digitalizace vystoupil Petr Dobrovský, jednatel Agentury regionálního rozvoje, která je společně s CIRI jedním z partnerů konsorcia DIH, které tento projekt realizuje. DIH nabízí řešení v oblasti digitalizace procesů, produktů a služeb vč. poradenství v oblasti dotačních zdrojů. Dále se zaměřuje na oblasti využití umělé inteligence a na kybernetickou bezpečnost.  

A protože konference byla pestrá v nabídce témat, nechyběla ani prezentace týkající se technického konopí. Netušené množství jeho možností a využití uvedla Hana Gabrielová, prezidentka českého konopného klastru CzecHemp.  

Po obědě následoval druhý blok prezentací, ve kterém jsme se dozvěděli, jakým způsobem podporuje inovace v regionech společnost CzechInvest, jaké jsou možnosti recyklace textilních materiálů nebo jakým způsobem nejlépe třídit v domácnostech kuchyňský odpad.

Tečkou na závěr potom byla prezentace Jana Davida ze společnosti GIST s.r.o., který nám odpověděl na otázku „Jak daty podpořit úsporu energií?“.

Celou konferencí nás provedla známá moderátorka Jolana Voldánová.

Prezentace z konference:

Fotogalerie

Přeskočit na hlavní navigaci